info[kukac]babychameleon[pont]hu

Blog Post

Apa Akadémia és #babapapa

Nincs még két hete, hogy felvettem a kapcsolatot Léder Lászlóval, az Apa Akadémia vezető pszichológusával és alapítójával. Ennek oka pedig az volt, hogy meg/felkérjük az Apa Akadémiát, hogy amennyiben egyet értenek #babapapa mozgalmunk céljaival, csatlakozzanak ők is. Aztán jött a meglepő fordulat…

Lászlóval ugyanis rögtön, az első alkalommal közel fél órás telefonbeszélgetésbe elegyedtünk, akkora volt az összhang és olyan szintű a közös rezgés. Már ekkor láttuk, hogy itt többről lehet szó, mint egy egyszerű színvallásról az Apa Akadémia részéről, és egy „Köszönjük-poszt”-ról a részünkről. Meg is hívott rögtön a következő rendezvényükre, ahol Az apaság születése volt a téma.

babapapa Apa Akadémia előadás - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

De ez mind semmi ahhoz képest, ami még történt! Meg is kért – vagy fel is ajánlotta, nem is tudom, melyik a jobb kifejezés-, hogy az előadása után megismertessem a közönséget a #babapapa eszmével, mozgalmunkkal. Hihetetlen jól esett, nagyon megtisztelőnek éreztem, hogy egy neves szakember nevével fémjelzett rendezvényen szólalhatok fel. Természetesen el is fogadtam mind a meghívást, mind a lehetőséget.

babapapa Apa Akadémia Tóth Adorján - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

A szelfizést még gyakorolnom kell 🙂

Bevallom, kicsit izgultam, mert ritkán adok elő közönség előtt. Nem mellesleg előttem mind László, mind a Férfi Sátor alapítója, Zöldy Pál olyan profi és magával ragadó előadásokat tartottak –akárcsak utánam Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője-, hogy … kicsit keresnem kellett a helyem.

Nem is eresztettem bő lére a mondandóm, lényegében csak elmondtam, hogy mit értünk #babapapa-ság alatt, hogy hogyan lehet csatlakozni a mozgalmunkhoz akár magánemberként, akár vállalkozásként.

Ajánlott cikk Apa Akadémia #babapapa - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Illetve, visszacsatolva az előttem felszólalók történeteire, még a mondandóm elején felvetettem, hogy talán apává válni nem is egy egzakt időponthoz vagy eseményhez köthető dolog, hanem egy folyamat. ÉS ebből adódóan talán nem is apává válásról, hanem jó apává válásról lehet érdemes beszélni? No, majd erről egyszer később még értekezünk… 🙂

Mit hoztunk el az Apa Akadémia előadásáról?

Két dolgot említenék meg az előadásból. Az egyik Karen Hardee 2017-ben közölt mondata, mely így hangzik:

„The notion that family planning is women’s business only is outdated.„

Azaz: Az az elképzelés, miszerint a családtervezés csak a nők dolga, már elavult. Helló apák! 🙂

A másik egy tök vicces példa volt az apa-gyerek és az anya-gyerek játéka közti különbségről. A sztori valahogy így hangzott:

Apuka fürdeti a gyermekét. Amikor vége a fürdésnek, apa veszi ki a gyereket a kádból, csavarja bele a törölközőbe, nagy slunggal fordul, hogy kimenjenek a fürdőszobából, amikor is … bammm! Beveri a gyerek fejét az ajtófélfába. Apa ijedten így szól:

– Jajj! Ne haraugudj drágám!

Mire a gyerek:

– Még egyszer!

Na, hát valahogy így lehet ez a legtöbb dologgal. És persze sokkal többről volt szó, például az apák megdöbbentő hiányáról a mesékben. De nem lövünk le minden poént. Tessék eljönni a következő előadásra!

Köszönjük, köszönöm az Apa Akadémiának és Léder Lászlónak a lehetőséget. És hát várjuk a következő lépést egymás felé.

babapapa Apa Akadémia torta - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Apropó: most volt egy éves az Apa Akadémia. Még egyszer: nagyon sok boldog születésnapot kívánunk nekik! Ha pedig érdekel benneteket egy szerintünk igazi #babapapa téma, az Apa Akadémia előadásairól az apaakademia.hu -n és a Facebook -on is tájékozódhattok!

 

;