#apakávé
Az #apakávé, mely mozgalomban fogant
Az apakávé ötlete nem sokkal a #babapapa mozgalom elindulása után pattant ki a fejünkből. Mivel a # (hashtag) menő, az apák és az apaság menők, a specialty kávé menő … sőt! Talán a Baby Chameleon is menő 🙂 A kávézás sokaknak esszenciális napindító rituálé is. Jah, és a kávé számtalan netes mém tárgya – a szó legpozitívabb értelmében. Így hát az egyes elemeket a helyére téve elhatároztuk, hogy saját márkás kávét fogunk készíteni, készíttetni.
Szót szó, tettet tett követet, és annyira beleszerettünk az amúgy nálunk is sarkalatos pont, a kávé gondolatába, hogy végleg eldőlt: megvalósítjuk.
Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi is az az #apakávé, hogy mi a teljes sztori: olvass tovább! Ha máris szeretnéd megrendelni, kattints az alábbi gombra:
Az #apakávé története
Most pedig jöjjön a mesébe illő történet! Nyakunkba vettük Dél-Amerikát, és az egyenlítői Afrika lankáit, és hónapokig tartó kávéültetvény-járást követően megtaláltuk „A” kávét. Kála Johanna kifejezetten élvezte például a szubtrópusi őserdők moszkitó lakta rejtekeit. Ha-ha. 🙂 Nyilván, nem így történt. És, egy másik világban, erre azt kellene írnunk, hogy „sajnos, nem így történt”.
De e helyett inkább úgy vagyunk vele, hogy szerencsére nem kellett a világot a nyakunkba vennünk, mert megtette ezt már más helyettünk. Számos remek specialty kávét forgalmazó vállalkozás van ma már itthon. Mi pedig kiválasztottuk azt, melynek tulajdonosa, mire ezeket a sorokat olvasod, már egy kislány ikerpár apukája – megismerkedésünkkor pedig még kispapája. Jah, és nem mellesleg eszement kávékat tud készíteni, összeválogatni. Azért ez is szempont volt! 😉
apakávé – nektek, apáknak
Bár sokan azt gondolják, hogy az apáknak, a férfiaknak egy-két fokkal nagyobb dózist érdemes ajánlani kávéból és koffeinből, mi maradtunk az arany középútnál, és nem lórúgás jellegű kávét választottunk. S bár ezúttal sötétebb lett a pörkölés, itt sincs szó az itthon legtöbbször megismert sötét, olasz pörkölésről, az erőteljeskesernyés ízről. Nem a macsó vonalat képviseljük – ellenkezőleg!
Az #apakávé-val azokat a férfiakat és azokat az apákat szólítjuk meg, akiknek nem ciki kimutatni az érzéseiket, akik nem szégyellik, hogy nem szeretik a „méregerős chilli-t”. Akik akár azt is felvállalják, hogy inkább édesszájúak. Akik az értékek és a cselekedeteik alapján érzik magukat férfinak és apának, és nem a szavaik alapján.
Nyerj lendületet, hogy hamarabb hazaérj. Kávéval.
A legtöbb családban apa korán reggel elindul otthonról, és csak este ér haza. Sok apa túlórázik. Nekik is kevés az idejük. És a legtöbb apának hiányzik a családja, a gyermekei. Csak, talán azt hiszik, hogy ezt nem vallhatják be, mert azt hiszik, hogy ez nem férfias. Pedig-pedig …
Az apakávé küldetése
Az #apakávé olyan, mint az apaság. Egy kiállás, egy beleállás. Egy állásfoglalás. A modern apa coming out-ja. Egy mozgalom. Az #apakávé stílus és elegancia. Klasszikus és minőségi. Az #apakávé maga a férfi adott szava: kötelez.
Az #apakávé a jelenben létezik, mint a kisgyermek, amikor játszik. Épp ettől válik igazán férfiassá: mert képessé tesz téged is megérkezni a jelenbe. Arra a két percre, amíg átadod neki magad, nem törődsz a projekteddel, nem érdekel a főnököd. Átadod magad az erőnek, mely átjár és feltölt. Erőt és lendületet ad, mellyel hamarabb eltelik az idő, amit nem otthon kell töltened. Egyúttal, egy olyan dimenzióba helyez, ahol mindkét szülő betöltheti a neki szánt szerepét. Ahol nagybetűs APA lehetsz. És ahol apa is akarsz lenni. Mert apának lenni jó. Apának lenni menő. Apának lenni #babapapa.
Szívből bízunk benne, hogy sikerült egy olyan kávé keveréket készíttetnünk az #apakávé-hoz, mely benned is felkelti azt az ösztönös érzést, hogy ha nem is tudod (még?), hogy hogyan kell csinálni, de azt tudod, hogy szuper apa vagy!
Brazil – El salvadori kávéremek
Az #apakávé 90%-ban brazil, 10%-ban El salvadori arabica kávébabból készül.
Brazília a legnagyobb kávétermelő a világon. A brazil arabicák édesek, enyhén savasak és közepesen testes textúrával rendelkeznek. Napjainkban körülbelül 300 000 ültetvény van csak Brazíliában, méretük akár 10000 hektáris lehet. Ha itt éppen kevesebb kávé terem, azt az egész piac megérzi és hatással van a kávé világpiaci árára is.
Az El Salvadorból származó kávé is magasan termő. Kevésbé savas, kifejezetten kiegyensúlyozott aromaprofillal bír. A legjobb értelemben lágyít a nála némileg karakteresebb brazil fajtán.
Mivel az #apakávét klasszikusabb ízvilágú fajtákból állítottuk össze, amivel különlegességet tudtunk tehát csempészni bele, az a fajták és keverék aránya volt. Nekik pedig jobban áll a sötétebb pörkölés.
Jól áll neki a közepes pörkölés.
Forrás: Baby Chameleon
De csak közepesen, mert a nagyon erős pörkölés kellemetlen melléktermékei, a bántó, keserű ízek könnyen eltolják a harmóniát a középszerűség felé. A brazil kávék mellé gyakran ültetnek kakaót is, így ne lepődj meg, ha a feketén fogyasztott kávé utóízében kakaós, étcsokoládés íz jegyeket vélsz felfedezni. Klasszikus ízű kávé született, közepes koffeintartalommal.
TIPP
Lehetőleg kóstold meg feketén is! Forgasd körbe a szádban, és figyeld meg, hogy cseng le az először kellemesen, kávésan-kesernyés íz, majd hogyan vált át csendesebb, csokisabb jellegre! Daddy Chameleon oda van a nagy, testes vörösborokért. A kávéban pedig még a bornál is több ízvilágot befolyásoló összetevő, molekula van. Daddy Chameleon oda van az #apakávéért is. Van még kérdés? 🙂
Bónusz
Nincs szükség még csak profi eszközökre sem ahhoz, hogy stabil crema-t, krémes, karamelizált cukrokat is tartalmazó koronát képezzen a csészében.
Így fogyaszd!
Az #apakávé ízvilága klasszikus, készítése nem nagyüzemi, minősége bőven átlagon felüli. Így már feketén is kimagasló élvezeti értékkel bír. Te is szeretnéd hosszabban élvezni a kávézás élményét, rituáléját? Az #apakávé pont erről szól! Merd inni hosszan, kóstolhatod tejjel, cukorral, mézzel, bármilyen általad kedvelt módon – ez a kávé helyt fog állni.
Ahogyan a férfi is idővel, több lépcsőn át válik apává, úgy válik a kávécseresznyéből is több lépésen keresztül harmonikus, klasszikus ital.
Forrás: Maran Coffe
Az #apakávé nem pusztán emeli a tétet. Emeli és bebetonozza, egy új szintre emel, ahonnan egyszerűen csak … többé nem akarsz visszább lépni.
Az #apakávé koffeint tartalmaz!
Termékleírás, felhasználási és elkészítési javaslat
Csomagolás:
– Két rétegű, alumínium mentes, aromazáras csomagolás, mely visszazárható és újra felhasználható.
– Környezetbarát, FSC tanúsítvánnyal rendelkezik. Az FSC a Forest StewardshipCouncil rövidítése, mely egy szervezet fatermékek certifikálására. Az FSC-t az erdők fenntartható felhasználásának a biztosítására alapították. Az FSC által definiált normák hivatottak egy szociális, környezetbarát, ugyanakkor ökonómiailag vállalható erdőgazdálkodás létrehozására.
– Egyirányú szeleppel ellátott, mely kiengedi a tasakban a pörkölést követően folyamatosan felszabaduló gázokat, de nem engedi be levegőt, az oxigént, ez által is a lehető leghosszabb ideig megőrzi a kávé minőségét.
Minőségét megőrzi a pörköléstől számított 3 hónapig. A zacskón a minőség megőrzésének idejét tüntetjük fel. Természetesen a 3 hónap lejárta után sem lesz rossz a kávé! Ez a három hónap azt hivatott jelezni, hogy addig minden körülmények között, garantáltan hoz minden olyan íz jegyet, ami frissen jellemzi.
Elkészítési javaslat
A Baby Chameleon #apakávé szemes kávé, kifejezetten kávédarálóban való őrlése szükséges.
TIPP
Próbáltuk sima darálóban (aprítóban): nem működik! A finom szemcséjű por-állagú őrlemény eléréséhez abban túl magasan vannak a kések, egy bizonyos méret alá nem tudja őrülni a kávébabot.
Továbbá, az #apakávé a közepes pörkölés következtében bár több nedvességet veszít, egyúttal némileg szárazabb, keményebb lesz. Így őrléskor figyelj oda, hogy adj elég időt az őrléshez (körülbelül 15-20 másodperc), vagy állítsd be megfelelően apró szemcse méretet, hogy felvegyen egy szabad szemmel már nem szemcsés, hanem homogén, por-állagot.
Stílusos – de egy elektromos kávédaráló is megfelelő, ha éppen az van otthon.
Forrás: Pexels
(Ha szeretnél kávédarálót, de nem elégszel meg a boltban kapható darabokkal, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk választani.)
Egy adag kávéhoz 9 g, körülbelül egy evőkanálnyi kávébab szükséges. Az őrlést követően tegyük a kávétartóba az őrleményt, majd tömörítsük. (Nyomkodjuk meg.)
Egy adag kávéhoz csupán 40 ml „kimenő” víz szükséges, ami azt jelenti, hogy számolva az eltávozó vízgőzzel, körülbelül 50 ml (fél deciliter) vízzel érdemes főzni egy adagot.
Az apakávé közepes pörkölése végett frissen lefőzve karakteres illatú, étcsokis ízű. Ízlés szerint ízesíthető. Azonban vigyázz! Az elfogyasztását követően még hosszan érezheted a nyelvedre ragadt, ízt adó összetevők utózöngéit. Hosszú, nagyon hosszú lecsengésű kávé, melyben minél távolabb vagyunk a fogyasztástól, annál inkább múlik a kávé-, és annál inkább érvényesül a csokoládés aroma.
Mi általában mézzel édesítünk. Arra érdemes figyelni, hogy nagyon karakteres méz-íz, például a selyemfű méz is befolyással van a kávéital ízére. Így a kicsit semlegesebb vegyes virágmézet javasoljuk.
Kipróbálnál egy igazán luxus-szintű kávét?
Az #apakávé mellett készítettünk #anyakávét is. Nyitott vagy valami teljesen újra?
Valami olyanra, melynek befogadásához el kell engedned mindent, amit eddig a kávéról tudtál vagy tapasztaltál?
Akkor válaszd az #anyakávét! Koffein tartalma nem alacsonyabb, pörkölése világosabb, ízvilága karakteresen savas. Az #anyakávé itt található.
Végül még annyit, hogy az #apakávé nem csak apáknak finom, hanem mindenkinek, aki szereti a kávét, pláne, ha a klasszikusabb ízek szerelmese vagy. És, ha szeretsz egy kis ceremóniát vinni egy olyan hétköznapi dologba is, mint a kávézás. Így ajándéknak is első osztályú – hát még feliratos, személyre szabott bögrével. 🙂
Ha szeretnéd, hogy az otthonodba küldjünk belőle, az alábbi gombra kattintva rendelheted meg:
Nagyobb mennyiség megrendelése esetén, esetleg éttermek, kávézók részére történő rendeléskor kérjük, előzetesen vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal!
Összes aloldalunk baba-mama témában: