info[kukac]babychameleon[pont]hu

Nyálkendő

Nyálkendő több színben - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Nyálkendő több színben

Nyálkendő… Volt már úgy, hogy az utolsó tiszta felsőt is lebukta a babád? Volt már, hogy a fokozott nyálképződés miatt – legyen ennek az oka a fogzás, vagy akár csak az, hogy mindent a szájába vesz-, a felsőjének fele egy adta nyálban úszott?

És olyan volt már, hogy szívesen adtál volna a kisruhához valami frankó kis kiegészítőt – ami nem túl sok, de azért észrevehető? Aminél érvényesül a „kevesebb néha több” elve? Röviden és összegezve: volt már, hogy szívesen használtál volna nyálkendőt?

Ha már van nyálkendő a családban, pontosabban, kisbabád ruhatárában, akkor biztosan tudod, hogy mennyire hasznos kiegészítőről beszélünk. Szabásmintájuktól, elkészítési módjuktól és anyaguktól függően többféle módon lehet megkülönböztetni a nyálkendőket. Az alábbiakban elmondjuk, hogy mi hogyan készítjük és miért úgy. De előbb gyorsan fussuk át a legfontosabb élethelyzeteket, amikor talán nincs is praktikusabb kiegészítő, mint a nyálkendő.

Nézz körül nálunk!

Nevéből adódóan a fokozott nyálképződés során termelt nyálat hivatott felfogni. Ez két esetben fordul elő: ha jön a baba foga, és amikor még mindent a szájába vesz. Ilyenkor sokszor nem tudjuk, hogy egyáltalán hogyan termelődhet ennyi nyála egy ilyen kicsi emberben?! Főleg, ha azt látjuk, hogy a kis felsője is teljesen átázott. Nos, alapvetően ezt a sok nyálat mind fel lehet fogni a nyálkendővel, és ritkábban kell cserélni a ruhákat. (Melyeket így nem is kell olyan gyakran mosni.)

Ha a szabását ahhoz megfelelően választjuk, akár sálként is lehet használni. Persze, nem kifejezetten a téli hidegekre ajánljuk, de egy hűvösebb tavaszi napon még jól jön. Főleg, ha már kicsit nagyobb a gyerek, és már rohangál fel s alá. Ha pedig ezt a funkcióját némileg összemossuk az előző bekezdésben írtakkal, egy újabb előnye is kirajzolódik. Nevezetesen, hogy a kifojt nyál nem a gyermek ruhájából párolog el, így nem hűti a mellkasát. Így egyrészt eredendően kisebb az esélye a megfázásnak, másrészt pedig a száraz ruha tiszta, biztonságos komfortérzetet teremt – és persze felhőtlenebb játékélményt is.

Nagyon menő mintákat tudunk beszerezni, így egy kis „divatolás” is belefér, ha már a nyálkendő a téma. Mellesleg, ahány nyálkendő áll rendelkezésre, annyiszor több szettet állíthatunk össze a baba gardróbjának tartalmából.

És végül, babaváró bulira, baba látogatásra, esetleg az első szülinapra is szuper ajándék a nyálkendő. Hát még, ha rögtön valamilyen összeillő szettben adod, például egy trendi sapival.

Baba nyálkendő: cicás és vízhatlan anyagú - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Cicás vízhatlan nyálkendő


És akkor térjünk rá arra, hogy mi alapján tervezzük és készítjük a Baby Chameleon nyálkendőket.

Szabásminta
Itt tulajdonképpen a nyálkendő valós kinézete és kialakítása a megkülönböztetés alapja. Lehet szabályos, háromszög alakú, esetleg buggyosított elejű. Valamint a háromszög alsó része, azaz a mellkason fekvő része lehet csúcsos (ilyenkor háromszög alakú a nyálkendő) és lekerekített is. Ennek a lelógó résznek a méretének változtatásával csak óvatosan: ha túl nagy, akkor az már inkább előke. Itt mi a legegyszerűbb formát választottuk, azzal az egyedi módosítással, hogy a háromszög „átfogóját” alig észrevehetően íveljük. Azért, hogy ez a rész jobban kövesse a kisbaba nyakának vonalát.

Ha már méret – ahogy nő a baba, úgy lesz szükség egyre nagyobb méretű nyálkendőre. Ezért, hogy mégse kelljen havonta cserélni őket, állítható méretűre készítjük. Azaz, a hátulján két helyre is lehet kapcsolni a patentot. Ha kellően nagyra és buggyosra varrjuk, egyúttal a mellkason lévő részt kellően rövidre, kicsire hagyjuk, kvázi sálként is használható, még ha a nyálkendő el is veszíti valamelyest elsődleges funkcióját.

Végül, mivel említettük az összekapcsolási lehetőséget: lehet tépőzárral és patenttel is csinálni. Mi teljes mellszélességgel kiállunk a patentes verzió mellett, abból is a műanyagot preferáljuk. Könnyű kezelni, kellően erős, mégis, ha a baba túl erősen húzza, enged és kiold. És természetesen nem tud úgy leszöszölődni, mint a tépőzár, így sokkal tartósabb is.

Elkészítési mód
Ebben a pontban csak röviden, két fontos momentumot emelnénk ki. Az egyik – bár ezt már írtuk-, hogy dupla patenttal készítjük. Ez által könnyen lehet állítani a nyakmérethez legjobban illő méretet.

A másik, hogy a patentok helyén, ha kéred, megerősítjük a nyálkendőt. Azaz, a Baby Chameleon-nál szokásos tripla anyagfelhasználás helyett négyrétegnyi szövetet varrunk össze. Ez által több lesz benne az anyag, tehát vaskosabb és ellenállóbbá válik a „matéria”, amibe kapaszkodhat a patent. Ebből adódóan pedig sok száz vagy ezer ki-be kapcsolást követően sem fog kiszakadni a helyéről.

Anyag
Óh, azok a csodálatos, finom, puha és változatos anyagok! Talán miattuk szerettünk bele igazán ebbe az egész varrós világba. A Baby Chameleon-nál két féle nyálkendőt is készítünk, már ami az anyagok használatát illeti.

Az alap verzió háromrétegnyi pamutból készül, általában pamut-jersey-ből. Nagyon jó a nedvszívó képessége, gyorsan is szárad. Ha nagyon bő a nyáladzás, vagy, ha a gyermek konkrétan „eszi” a kendőt, teljesen át tud ázni, így ezt sűrűbben kell cserélni. Vagy a másik verziót kell választani.

A gyakorlatiasabb verzió alsó-hátsó része vízzáró réteggel ellátott frottírból készül. Ez is hasonlóan jól szívja fel a vizet, mint az előző verzió. Ugyanakkor, az alsó réteg vízhatlan, így a felsőruházata teljesen száraz marad.

Az előző verzió talán kicsit puhább, azzal együtt, hogy a három réteg miatt van egyfajta jobb tónusa, tartása is. Az utóbbi azonban igazi „munkaeszköz”. Még a bukást is teljesen távol tartja a ruháktól – ugyanakkor a szagok ellen egyik sem véd, így bukás esetén érdemes új nyálkendőt adni a babára.

Végül, de nem utolsó sorban, és talán kicsit ismételve is magunkat, az anyagok mintázata is egyfajta hitvallás. Részedről és részünkről is. Igyekszünk mindig olyan mintákat hozni nektek, ami megfelel az úgynevezett közízlésnek is, ám bátran nyúlunk olyan mintákhoz is, ami talán kicsit elüt az átlagtól, vagy, ami épp, hogy elüt a szokásos tarkabarka babaszínektől.

Bálnás nyálkendő - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Bálnás nyálkendő


Megjött a kedved egy jó kis nyálkendőhöz? Vagy bővítenéd a már meglévő nyálkendő kollekciód? Csak szólj, hogy milyet szeretnél, és elkészítjük neked!

Kérdésed vagy kérésed van?

Segíthetünk?


 
Összes aloldalunk baba-mama témában:
Baba-mama kiegészítők | Baba-mama ajándékok | Nyálkendő | Baba fejpánt | Babatakaró | Baba törölköző | Babakelengye | Babafotózás | Baba body | Baba ékszer

;