info[kukac]babychameleon[pont]hu

Blog Post

Chameleon Aid 2018

A Chameleon Aid vonatára idén ültünk fel először úgy igazán, és valahogy úgy látszik, jobb vele utazni, mint nélküle. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a múlt héten a János Kórház Újszülött Osztályának átadott kis csomagunk, és az általa keltett visszhang. Mi csak teljesítettük, amit ígértünk, mégis: nem várt helyekről kaptunk nagyon jóleső visszajelzéseket.

Az élet úgy látszik, nem csak nagy regényíró, de szereti meglovagolni a flow-t is. Más magyarázata nem lehet annak, hogy épp csak, hogy megbeszéltük a találkozót az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal és alapítójával, Almádi Zsuzsannával – akik segítettek leszervezni az átadást a János Kórházban-, néhány napon belül megismerkedtünk Földvári Nagy Zsuzsival, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE, alapító és titkár: Damásdi Anna) elnökével. És aztán idénre eldőlt minden.

Chameleon Aid 2018

Nem terveztük, hogy már februárban eldöntenénk, hogy az idei, 2018-as jótékonysági felajánlásainkat kinek fogjuk odaadni. (Ha esetleg valaki nem tudja: minden évben, a bevételeink 1%-ával támogatjuk valamely, az újszülöttek jobb-létéért tevékenykedő alapítványt vagy szervezetet. Részletek az ÁSzF-ünkben.) De a megismerkedésünkhöz hozzá tartozik, hogy a családjainkon keresztül mi is érintettek vagyunk, és a barátaink és ismerőseink között is vannak, akiknek a babája annyira meg akart születni, hogy idő előtt kiköltözött e világba. Ezért valahogy adódott ez a döntés.

Szülőként már weblapjuk első sorai is megremegtetik a szívet:

“Hamarabb született meg a gyermekem, túl korán kellett elválnunk egymástól. Nem így kellett volna lennie! Hiszen semmit nem tettem, amivel veszélyeztettem volna a terhességem, akkor MIÉRT PONT ÉN??? MIÉRT AZ ÉN BABÁM???”

Aztán beleolvasol a történetekbe. Szülők rövidebb-hosszabb beszámolóiba, akiknek gyermekei hamarabb, vagy „sokkal hamarabb” születettek meg, mint az normális lenne.

Koraszülöttség

A születések körülbelül 9%-a koraszülés. „Az esetek felében (!) nem lehet tudni, mi váltja ki a koraszülést, a másik felében viszont rizikófaktorként szerepet játszhat az anya életkora (18 év alatt és 40 év felett magasabb a kockázat), az ikerterhesség, terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, húgyúti fertőzések, korábbi koraszülés, a stresszes életmód, a rossz szociális és higiénés körülmények, a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás. Sokan osztják a véleményt: a koraszülés sajnos bárkivel megtörténhet akkor is, ha mindenre odafigyelt és minden utasítást betartott.” (Forrás: koraszulott.com)

kore logo chameleon aid - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

 

Koripok

A korip szó a koraszülött és a polip szavak összevonásával jött létre. Ezek a kis horgolt állatkák Dániából indultak világmegváltó útjukra. De miért polip és hogyan jutottak az inkubátorokba?

A polipok karjai szimbolikusak: az ölelés, óvás, törődés szimbólumai. (Csak most tudatosul bennünk szlogenünk, a Kézzel készített törődés igazi ereje, és az összecsengés a horgolt, kézzel készített polipok között. Szívmelengető!)

chameleon aid korip - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Inkubátorba pedig azért kerülnek, hogy a korababák életfunkcióit támogató-biztosító csövek helyett valami puha dolgot markolhassanak. Jah! És valamennyire a köldökzsinórt, a köldökzsinór érintését is kiváltják. Ezen túl jótékony hatással vannak az érintő- és taktilis érintő reflexekre, a fogó reflexre, a szem-kéz koordinációra.

chameleon aid korip inkubatorban - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

A koripok és az elkészítésüket mutató minta jogvédettek. Valamint, csakis mercerizált, nyálálló és nem szöszölődő fonalból készülhetnek (pl. Catania márkájú fonalból).

Chameleon Aid és KORE

Egyelőre még nem tudjuk, hogy milyen módon és mekkora mértékben fogjuk tudni támogatni a KORE munkáját – mármint természetesen azon kívül, hogy egész évben hírt adunk a tevékenységükről, az aktivitásaikról, és egyáltalán: RÓLUK.

De addig is, két dolog biztos: idén minden Baby Chameleon-nál történő vásárlásra elköltött összeg 1%-át, vagy annak megfelelő összegben terméket vagy alapanyagot a KORE-nek ajánlunk fel. Valamint, ha ti szeretnétek eljuttatni nekik adományokat, vállaljuk, hogy segítünk nektek ebben!

Adakozni jó. Törődni pedig, nem csak kézműves termékeken keresztül lehet! Hajrá, gyertek, csatlakozzatok és segítsétek ti is a Chameleon Aid 2018-as támogatottját! Legalább adótok 1%-ával.
Ehhez a Koraszülöttekért Országos Egyesületet adószáma : 18283114-1-06. Köszönjük!

;