info[kukac]babychameleon[pont]hu

Blog Post

Dolgozó anyák dilemmái

Mielőtt a dolgozó anyák kerülnének górcső alá, üssünk fel egy hipotetikus értelmező szótárat az anya cikkelynél! Körülbelül egy ilyen leírást fogunk találni:

anya definiciója főnév dolgozó anyák - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Dolgozó anyák

Na, most akkor képzeljük el, hogy mi lenne ide írva a dolgozó anyák esetében! Húsz helyett harminc munkája? Szent helyett a munka hőse? Nos, nem állunk messze az igazságtól. Na de, mit is jelent a dolgozó anya? Mikor lesznek az anyák dolgozó anyák? Talán inkább a hogyan a jó kérdés.

Amikor egy nő várandós lesz, hirtelen nagyon sok minden szakad rá. És itt most nem az áldott- vagy másállapot hormonális -, érzelmi – vagy fizikai alapú részére gondolok. Hanem a társadalom, a törvények, és nem utolsósorban a munka világával kapcsolatos részére. Ugyanis, egy várandós kismamát a törvények – nagyon helyesen!- hímes tojásként kezelnek. Ez azonban sok munkaadónak nem kifejezetten szolgálja az érdekeit. Sőt! Vitán felül áll, hogy kifejezetten extra terhet ró a cégekre. E miatt máris kialakul egy feszültség a felekben, hiszen, kimondhatjuk, ellenérdekeltté válnak.

dolgozó anyák - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Kép forrása: pexels.com

Ennek a feloldásával foglalkozni nem célunk most. Ugyanakkor, muszáj volt megemlíteni, hiszen a dolgozó anyák egy jelentős fele a fentiek miatt kezd el vállalkozáson gondolkozni, akár már a gyes/gyed ideje alatt is. Róluk lesz most szó bővebben.

A dolgozó anyák másik, azért szintén jelentős fele vissza tud menni dolgozni a szülést követően a munkahelyére – még ha az épp nem is az álom munka. Azon anyák hányada pedig, akik munka nélkül, akár évekig is otthon tudnak maradni a gyermekkel, mert a párjuk fizetése elég a család eltartására, igazán kevés.

Térjünk azonban vissza azokra a családokra, ahol mindkét szülő folyamatos munkája szükséges ahhoz, hogy meg tudják tartani a kívánt életszínvonalukat. Nos, itt a terhesség, és a babával töltött idő alatt is kell az anyának dolgoznia – a törvények pedig lényegében csak a vállalkozás keretein belül történő munkát teszik lehetővé az otthonlét alatt, ami nem a régi munkahelyük. Illetve, ha nem is kell dolgoznia, ha nem is csak az anyagiak a szempont, attól még vágyhat rá az anyuka! Mert az önmegvalósítás, a kreatív tevékenységek vagy csak úgy általában az értékteremtés nem merülnek ki náluk ott, hogy háztartásbeliek maradjanak. Na, ilyenkor jönnek csak az igazi dilemmák!

Igazi anyák igazi dilemmái

Attól függetlenül, hogy kinek mi a motivációja egy vállalkozás beindításában, a kérdések és a kihívások ugyanazok. Vagy hasonlóak. Hogy teljesen életszerűek legyünk, megkérdeztünk néhány anyukát és már dolgozó anyát, hogy mi, vagy mi volt a legégetőbb kérdése a vállalkozás beindítása kapcsán.  Az alábbi képekre ezeket gyűjtöttük össze:

dolgozó anyák idézetek 1 - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

dolgozó anyák idézetek 2 - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

dolgozó anyák idézetek 3 - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

dolgozó anyák idézetek 4 - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

A fenti kérdésekre és dilemmákra természetesen mindig van válasz. Nem biztos, hogy jó válasz. Lehet, hogy csak a kisebbik rosszat tudjuk választani. De mindig van válasz. Lehet, hogy nem fog tetszeni, de akkor is: már az is fél siker, ha őszintén megválaszolod magadnak és szembesülsz a kérdéssel.

Ezek így együtt is persze csak nagyon szűk metszete mindannak, ami még felmerülhet az egyes élethelyzetekben a dolgozó anyák fejében. A lehetőségek száma végtelen. Nekünk is megvoltak a nagy kérdéseink és félelmeink. Talán egyszer, nem soká, elmeséljük nektek…

Te mit válaszolnál a fenti édesanyáknak? És neked mik a kérdéseid?

Tetszett? Érdekel a folytatás? Iratkozz fel hírlevelünkre ITT (amiért most ajándékot is kapsz) vagy likeold Facebook oldalunkat!

;