info[kukac]babychameleon[pont]hu

Baba törölköző

Egy Baby Chameleon baba törölköző készítése számunkra öröm lesz, míg világ a világ. Hogy miért? Mert kislányunkat, Baby Chameleon-t életében először egy nyuszifüles törölközőbe sikerült belecsavarnunk – mely szerintünk a világ legcukibb baba holmija.

Baba törölköző: frottir nyuszifüles rózsaszín - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Annyira, de annyira édes volt, ahogy kérdően és várakozóan nézett ki a nagy, habos frottír rengetegből azokkal a hatalmas nyuszi fülekkel a kis kobakján, hogy e kép örökre a lelkünkbe és a szívünkbe égett. Így hát, minden egyes baba törölköző varrásakor, akarva-akaratlanul is elénk tárul e kép, újra meg újra.

Nézz körül nálunk!

Ezt az élményt szeretnénk átadni neked is! Persze, köszönhetően Mommy Chameleon ügyességének és leleményességének, akkor sincs gond, ha a nyuszis helyett inkább egy édes, mackófüles baba törölközőt látnál szívesen gyermekeden. Ilyet is nagy odaadással készítünk neked, nektek.

Baba törölköző: frottir macifüles kék - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

És, hogy miért jó a Baby Chameleon baba törölköző, és miben más, mint egy mezei törölköző? Leghitelesebb lenne erről a kislányunkat megkérdezni, de mivel ő még csak gagyogni tud, azt is csak amolyan kezdetlegesen, megpróbáljuk mi szavakba önteni.

Alak

Talán a legszembetűnőbb különbség egy baba törölköző és egy normál törölköző között, hogy a baba törölköző alapja/alakja egy negyvenöt fokban elforgatott négyzet, melynek a felső csúcsán egy kapucnit alakítunk ki. A négyzet alak segíti elő, hogy könnyebben lehessen teljesen bebugyolálni a kisbabád a törölközőbe. Ezt a törölközőt néha kifogónak is hívják, meglehet, sokak szerint a kifogó egy textil – vagy tetra pelenka anyagból készült, elsődleges vízfelitató anyag a fürdetés utánra. De ezen, kár vitázni.

Méretét tekintve 70 X 70 cm-eset vagy 100 x 100 cm-eset készítünk. Utóbbit mondjuk már inkább nagyobb gyerekeknek ajánljuk, hiszen a kisbabák még a kisebbikben is könnyen „elvesznek”.

Kapucni

Sokkal fontosabb a már említett kapucni a baba törölköző tetején. Kemény dió ám úgy szárazra törölni fürdetés után, hogy egyszerre legyen száraz a teste és a feje is. A legkisebbeknél azért, mert őket igazából nem is törölgetjük, csak leitatjuk róluk a vizet. (A nagyobbaknál meg azért, mert 5-6 hónapos kortól már fáradhatatlanul jár a kezük, lábuk, jó, ha a szemüveget nem verik le a fejedről.) A kapucnis baba törölköző pont ezt segít megoldani.

Mellesleg, főleg az első időszakban, amikor még rutintalanabbul megy a fürdetés, pelenkázás, öltöztetés, jó az a tudat is, hogy lehet ugyan, hogy nem végzünk 1 perc alatt mindennel, de legalább ezen idő alatt sem hűl ki, fázik meg kisbabánk buksija a párolgás, vagy a szoba esetleg hűvösebb levegője miatt.

Anyaga

A baba törölközők anyaga frottír. A frottír általában (nálunk kizárólag) 100% pamutból készült, lágy, hurkos felületű, némileg plüss-textúrájú szövet. A hurkok méretétől, nagyságától függ a tapintásának az érzete, azaz a puhasága, valamint a nedvszívó képessége. A rugalmasságát például lycra-val növelhetik. Nedvszívó képességét (a hurkok méretén túl) és tapintásának érzetét bizonyos műszálakkal, például poliészterrel vagy műselyemmel.

Először a 19. század közepén készítették selyemből. Legelterjedtebb és legbeszédesebb angol elnevezése terry (vagy terry clothes), mely a francia tirer szóból eredeztethető. Ennek jelentése kihúzni vagy áthúzni – mely utal a készítésének-, a hurkok kialakításának módjára is.

Visszatérve a baba törölközőre, az alapvető és fentebb sorolt értékei még egy ügyes tippel is lehet növelni. Miközben fürdik a bébi, tedd a törölközőt a fűtőtestre! Persze, ne legyen túl meleg, épp csak annyira, hogy a szoba levegőjének hőmérsékletét valamennyivel túllépje. A kis didergő test, hidd el, nagyon hálás lesz majd érte!

A végére pedig még egy tipp azoknak, akik szeretik az összhangot maguk és gyermekük körül, akár a színek és anyagok vonatkozásában is. Egy sima, minta nélküli frottír baba törölköző a maga minimál értékeivel tökéletesen egészíti ki a babaváró szettünket. A leggyakrabban kért színek a rózsaszín és a kék, de sokan kérik még az unisex fehéret és bézs színt is. Tervezd meg a saját szetted, és kérj hozzá színben passzoló baba törölközőt is!

Kérdésed vagy kérésed van?

Segíthetünk?

Összes aloldalunk baba-mama témában:
Baba-mama kiegészítők | Baba-mama ajándékok | Nyálkendő | Baba fejpánt | Babatakaró | Baba törölköző | Babakelengye | Babafotózás | Baba body | Baba ékszer

;